Skip to main content

Wildeman blijft verrassen met gedurfde keuze

(Bron (incl. foto’s): https://www.mooischijndel.nl/nieuws/recreatie-en-toerisme/23690/wildeman-blijft-verrassen-met-gedurfde-keuze)

SCHIJNDEL | Theatergezelschap Wildeman uit Schijndel kiest vaak niet voor de gebaande paden. Ook nu treedt het gezelschap onder regie van Peter Arts buiten de gebruikelijke wegen door bij hun inmiddels achtste productie te kiezen voor de Vossejacht uit 1972.

Het toneelstuk de Vossejacht van Hugo Claus is ontleend aan ‘Volpone’ van Ben Jonson, vriend en tien jaar jongere tijdgenoot van Shakespeare. Een bewerking van Claus op de dierfabel: Volpone (wat ‘de vos’ betekent) is een Levantijn, een Turkse koopman uit Smyrna die als buitenlander in Venetië schatrijk geworden is en nu samen met zijn secretaris Mosca een bizar spel speelt met de hebzucht in de stad waar hij een vreemdeling is en tot zijn ongenoegen altijd zal blijven.

De rollen zijn stuk voor stuk goed bezet waardoor de spelers het publiek met bloemrijke en spitsvondige teksten weten mee te slepen naar ieders persoonlijke eigen onderwereld. De kelders van ieders eigen leven, waar decadentie, hebzucht, corruptie, misbruik en hitsigheid ieder moment tevoorschijn kan komen en ons geweten op de proef kan stellen.

Bij binnenkomst wordt het publiek al gegrepen door prachtig eigentijdse sculpturen geïnspireerd op de werken van kunstenaar Antony Gromy. Tussen deze hoge bevreemdende pilaren en rond het bed van Volpone (uitstekend gespeeld door Maurice van Pinxteren) wordt op een bewonderenswaardige wijze een stuk uit de jaren 70, een tijdloos verhaal doordrenkt met list en bedrog neergezet. De gewetenloze wereld, het gekonkel en gevlei rondom het sterfbed van Volpone, komt geleidelijk onder je huid te zitten. Het roept vragen op zonder te moraliseren. Schuilt in ons allen niet een kraai of een raaf als het lot zich zo voordoet?

Teksttoneel pur sang
Het is zeker geen gemakkelijke stuk voor zowel spelers als publiek maar door de natuurlijke bijna persoonlijke wijze waarop de rollen ingevuld en gespeeld worden en de grappige vondsten, krijgt het stuk een lenigheid en een vlotheid waardoor het boeit van het begin tot het einde.

De ontroerende en verassende wending op het einde blijft voor nu een geheim, al was het maar om iedereen de mogelijkheid te gunnen, dit zelf te gaan ervaren nu het nog kan. Het hoge spelniveau van alle spelers zonder enige uitzondering en de sfeer die in de theaterzaal treffend wordt neergezet maakt dit tragikomische stuk tot een echte aanrader.

Er zijn op moment van schrijven nog enkele kaartjes te koop om dit zelf te ervaren en om met de nietsontziende notabelen uit het stuk een goudkorrel mee te pikken. Je wordt er zeker rijker van.

Gespeeld op 21, 22, 27 en 28 december 2022 in ’t Spectrum in Schijndel

Contact

Zwaardvis 6
5482 XV Schijndel
info@theatergroepwildeman.nl

Volg en like ons op social media
Inschrijven nieuwsbrief