Informatie auditie Theaterproductie ‘Granaatweken’  2019

Voor de nieuwe productie van ‘Granaatweken’ organiseren we een auditieronde. Hiervoor kan je je inschrijven via het inschrijfformulier. Vanuit de inschrijvingen maken we een selectie, die vervolgens daadwerkelijk voor de auditie wordt uitgenodigd. Hieronder alle informatie over Granaatweken en de audities.

2019 Schijndel vijfenzeventig jaar bevrijd
Op 23 oktober 2019 is het vijfenzeventig jaar geleden dat Schijndel werd bevrijd van de Duitse bezetter. Het aantal mensen dat de tweede wereldoorlog nog bewust heeft meegemaakt, wordt steeds kleiner. Toch heeft de tweede wereldoorlog vaste plaats gekregen in het collectief geheugen.
De oorlog en met name de bevrijding maken deel uit van wat ons dorp nu is. Een gebeurtenis die meer is dan een geschiedenisboek. Het is een levend verhaal met echte emoties, wonden en schade die je nog steeds voelt en ziet in Schijndel. Vanwege het 75-jarig jubileum van de bevrijding brengen we nog eenmaal ‘Granaatweken’, in een geheel nieuw concept op de planken. 

Het verhaal
Het verhaal start op 17 september met de landing van de paratroopers op de Vlagheide en duurt tot en met 23 oktober, de dag waarop Schijndel bevrijd wordt door de Schotten.
Het is een raamvertelling waarbij de 69-jarige Greta na jaren pas tot de ontdekking komt wie haar echte vader is. Terwijl zij in gesprek met haar moeder is, gaat de kijker terug de tijd in.
Haar familie heeft een schuilkelder. Steeds meer mensen kloppen aan voor voedsel en onderdak. De familie maakt angstige dagen mee in de schuilkelder en raakt vertwijfeld over ‘goed en kwaad’ als Engelse bommen burgerslachtoffers maken en Duitse soldaten soms onverwacht een helpende hand toesteken.

Het Idee
In de loop van 2012 is door Adri van den Brand een synopsis gemaakt op basis van verschillende verhalen en ideeën binnen de Wildeman. Er is een verhaal ontstaan met tal van historische elementen die het toneelstuk een gevoel van ‘faction’ geven: een verzonnen verhaal (fictie) met feitelijkheden (facts) die van het toneelstuk ook een documentaire maken en een hommage aan Van Dijk/Peters, de schrijvers van het boek: De Granaatweken

De voorstelling
Granaatweken speelt zich af in Schijndel en gaat over (fictieve) Schijndelse personages. Het is een echt Schijndels verhaal en ook de voorstelling zal een echte Schijndelse productie worden. Met vrijwilligers, acteurs en muzikanten uit Schijndel en directe omgeving. De voorstelling zal geschikt zijn voor een breed publiek waarin extra aandacht voor de Schijndelse jeugd (vanaf 12 jaar) en ouderen.

Regie
De regie zal in handen zijn van Annet Huizing uit ´s-Hertogenbosch. Zij heeft een propedeuse Docent Drama Arnhem en een Master Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Annet heeft oa geregisseerd bij Theatergroep Donderdag en bij De Aleph, kunstencentrum in Drunen. Tevens is Annet al jaren werkzaam als actrice. Ze werkt graag met de acteurs aan hun spel en wil het beste in hen naar voren halen. Er zal veel tijd besteed worden aan improvisatie, rolopbouw en spel niveau om dit voor elkaar te krijgen. Heb je zin om je te ontwikkelen als acteur. Ben je niet bang om de diepte in te gaan en de confrontatie op te zoeken? Meld je dan aan voor de auditie.

De Rollen:

Greta
De 75-jarige dochter van Sjaan sr. (Ook iets jongere dames mogen reageren.) Zij denkt dat haar vader een Engelse piloot is. Dan onthult haar moeder een groot familiegeheim.
Sjaan sr
De leeftijd van Sjaan tijdens de voorstelling is boven de 95. (Maar ook iets jongere dames kunnen zeker reageren op deze rol). De vertelster van haar familierelaas.
Dokter
30-50 jaar. Heeft een dubbelfunctie in 1944 en 2019
Janus
40-60 jaar. Vader. Het hoofd van het Schijndelse gezin. Streng. Recht door zee. Eerlijk.
Mina
40-60 jaar. Moeder. Bezorgd. Streng. Recht door zee.
Ben
18-28 jaar. Middelste zoon, zit op seminarie. Beter ontwikkeld dan zijn familie.
Toos
18-28 jaar. Oudste en blinde dochter.
Thieu
18-28 jaar. Oudste zoon, klompenmaker. Hardwerkend. Lijkt op z’n vader.
Sjaan
18-28 jaar. Tweelingzus. Staat midden in de het leven. Ontdekt de wereld buiten het dorp via Gerda. De Joodse onderduikster.
Bets
18-28 jaar. Tweelingzus. Is verliefd op Piet, wiens vader NSB’er is.
Tante Til
40-60 jaar. Zus van Mina. De lastige tante. Komisch talent gezocht voor deze rol.
Ome Hen
40-60 jaar. Zwager van Mina. Ook komisch talent.
Piet
18-28 jaar. Vriendje van Bets met een vader die bij de NSB zit, maar zelf niet.
Pastoor
30-50 jaar. Schijndelse pastoor en lid van de ondergrondse.
Gerda
18- 30 jaar. Joodse onderduiker. Werelds. Intellectueel. Geen Brabantse.
Ernst Duitse officier
20-35 jaar. Een sympathieke man. Die wel de fout ingaat door de jonge Sjaan aan te randen. De echte vader van Greta.
Dough Engelse jachtpiloot
20-35 jaar. De bevrijder. Die wel een deel van Schijndel in de as heeft gelegd. En daar mee worstelt.
Amerikaanse soldaat
20-35 jaar
Feldwebel ,
30-40 jaar. Duitse officier.
Duitse soldaat
18-40 jaar
Moeder
25-45 jaar. Vluchtelinge die onderdak zoek

Auditie
Er zal een auditie plaatsvinden op 27, 28 en/of 29 november. We vragen alle spelers die worden uitgenodigd voor de auditie één van de teksten voor te bereiden. Deze krijg je toegestuurd, nadat je bent uitgenodigd voor de auditie.

Repetities en uitvoeringen
De repetities vinden plaats op de dinsdagavonden van 20.00 – 22.30 uur
Start repetities: vanaf half januari 2019, houdt rekening met intensieve repetitieperiode in september / oktober 2019
Uitvoeringen: 31 oktober t/m 10 november
Locatie repetitie: SCC De Vink in Schijndel.

Contributie:
Als je uiteindelijk gaat mee spelen vragen we aan alle spelers een contributiebijdrage van 75,-

Contact

Zwaardvis 6
5482 XV Schijndel
info@theatergroepwildeman.nl

Volg ons op social media
Inschrijven nieuwsbrief