Skip to main content
Achtergrondinformatie

Het Oregon State Hospital

By 24 maart, 2014juni 28th, 2021No Comments

Het Oregon State Hospital

De film uit 1975 met Jack Nicholson onder regie van Miloš Forman werd opgenomen in het Oregon State Hospital in Salem. De cast verbleef voor de opnames een maand lang in het gesticht om het leven daarbinnen te ervaren.

Het gesticht zag het daglicht in 1862 en kreeg een nieuw gebouw 1883 onder de naam Oregon State Insane Asylum. Destijds kon het 412 patiënten huisvesten. Later in 1899 en 1912 werden er diverse complexen bijgebouwd, waaronder ‘Dome Building’, waar de opnames voor ‘One flew over the cuckoo’s nest’ plaatsvonden. In 1913 kreeg het haar bekende naam Oregon State Hospital.

In dat zelfde jaar werd ook een crematorium op het complex gebouwd. Alle overledenen die niet door de familie werden geclaimd werden sindsdien gecremeerd. Hun as werd in koperen blikken opgeslagen en bewaard. In 1970 had het gesticht 5000 van zulke koperen urnen, waarvan er velen door een chemische reactie met het koper alle kleuren van de regenboog kregen. In de jaren na 1913 groeide het aantal patiënten zo hard dat ze vaak overvol was. Het hoogtepunt werd bereikt in 1958, toen er tegelijkertijd 3545 patiënten in het complex verbleven. Twee derde van de patiënten waren veroordeelde criminelen, die als gek betiteld werden.
Vanaf de jaren ’40 worden elektroshocks als behandeling ingevoerd. In de film neemt de elektroshock een belangrijke rol in. One flew over the cuckoo’s nest wordt een regelrechte hit. Waar de elektroshocks in die jaren helemaal taboe en mensonterend waren, worden vandaag de dag nieuwe technieken gebaseerd op die elektroshock-techniek weer geïntroduceerd. Daarmee is en blijft de film nog altijd verrassend actueel…
Het Oregon State Building is in 2008 grotendeels afgebroken. Momenteel werkt men volop aan een nieuw modern psychiatrische ziekenhuis.

Contact

Zwaardvis 6
5482 XV Schijndel
info@theatergroepwildeman.nl

Volg ons op social media
Inschrijven nieuwsbrief